Sequoyah School

PASADENA, CA

Intersecting rectangles of perforated steel lace across Sequoyah School’s new perimeter edge, creating a fence simultaneously opaque and transparent with the shifting sun. While constructed of sixteen-gauge material, its deceptively delicate panels echo and repeat the color, structural patterns, and surface textures of the original Smith and William buildings, as well as the grounds first designed by Garrett Eckbo. Established palms, cedars and new plant groupings rise from within and without the fence. A swath of green lawn within the fence counterpoints the school’s new public face, envisioned for a new generation.

A sun and rain shelter for waiting children that borders the parking lot, reflects the dimensions of existing pergolas on campus, yet also finds its own voice in sustainable materials and reinvented details.

PHOTOS: Kat Ward